Az előző blogbejegyzésünkben bemutattuk a Tanoda csoportos foglalkozásainak menetét, most pedig szeretnénk részletesebben beszélni az egyéni Trükkös Békás foglalkozásokról.

Az egyéni foglalkozások különleges lehetőséget nyújtanak a gyerekeknek arra, hogy az egyéni szükségleteikre fókuszálhassanak, és a saját tempójukban fejlődhessenek. Ezek a foglalkozások kifejezetten azoknak a gyerekeknek ajánlottak, akiknek nagyobb szükségük van a csecsemőkori reflexek kidolgozására és más egyéni szempontokra.

Kinek ajánljuk az egyéni foglalkozást?

 • 5-14 éves korosztályon belül olyan gyermeknek,
  • aki középsős, nagycsoportos vagy kisiskolás,
  • akinél mozgás-ügyetlenség áll fenn,
  • akinél a nagymozgások nem rendeződtek,
  • akinél a finommozgások ügyetlensége figyelhető meg,
  • akit nagyon erős érzelmi hatás ért, ami miatt nem lehet csoportban kezelni,
  • aki akkora figyelmet igényel, amit csak egyéni foglalkozás keretein belül tudunk neki megadni
  • akinek régóta fennálló belső vívódása van,
  • aki nehezen ugorja meg a hétköznapinak tűnő akadályokat,
  • akinek túlságosan megnövekedett az iskolai terhelése
  • akit nem tudunk, vagy nem akarunk csoportba beilleszteni,
  • akinek a Megfigyelési Adatlap alapján egyéni foglalkozást javasolunk,
  • akinek megpróbáltuk a csoportba illesztését, és nem sikerült.

Hogyan épül fel az egyéni foglalkozás?

Az egyéni foglalkozások menete valamiben hasonló a csoportos foglalkozásokhoz, azonban a gyakorlatok és a fókusz kicsit más. Az egyéni foglalkozások során nagyobb hangsúlyt fektetünk az egyéni fejlődésre és az egyedi kihívásokra.

Az óra kezdetén rövid időt szentelünk a gyermek ráhangolására és a foglalkozás menetének átbeszélésére. Ez segít a gyermeknek felkészülni és nyitott állapotban kezdeni az órát.

Ezt követően olyan gyakorlatokat végzünk, amelyek az egyéni szükségletekre összpontosítanak. A csecsemőkori reflexek kidolgozása kiemelt szerepet kap, segítve a gyermekeket a mozgáskoordináció és az egyensúly fejlesztésében. Emellett más egyéni szempontok is figyelembe vannak véve, és olyan gyakorlatokat végezünk, amelyek a gyermek specifikus igényeit célozzák.

Az óra további részében folytatjuk az idegrendszer és a stresszkezelés fejlesztését, a figyelem és a koncentráció javítását. A gyakorlatokat igyekszünk valamennyire személyre szabni, hogy megfeleljenek a gyermek egyéni fejlődési szintjének és kihívásainak.

Az óra végén hasonlóképpen a csoportos foglalkozásokhoz, időt szentelünk a meditációra is.

Az egyéni Trükkös Békás foglalkozások tehát egyéni figyelmet és személyre szabott fejlődést biztosítanak a gyerekeknek. Ez a módszer lehetővé teszi, hogy az egyéni szükségletek és kihívások alapján dolgozhassanak, és optimális fejlődést érjenek el.

 

Miben más az  egyéni foglalkozás mint a csoportos?

Míg a csoportos foglalkozás esetében a csoport haladásáért vállal a Tréner felelősséget, addig egyéni foglalkozásokon az egyén fejlődés a cél. Mindezt úgy, hogy az egyén saját tempójának határait folyamatosan feszegetjük a legnagyobb változás elérése érdekében. Az egyéni foglalkozás bár tematikus, mégis az egyénre szabjuk. Törekszünk arra, hogy egy tanévet dolgozzunk a gyermekkel, majd a következő tanévtől javasoljuk a csoportos foglalkozást. Amennyiben a gyermek további fejlődését az egyéni foglalkozás jobban segíteni, úgy ezt a formát visszük tovább. Középsősöknek általában egyéni foglalkozást javasolunk. Itt egy év többnyire elég ahhoz, hogy az idegrendszer nagy része rendeződjön.

Mit várunk el a szülőktől?

A szülővel szükséges a szoros együttműködés, hiszen az egyéni foglalkozásra járó gyermekek  többsége (de csoportos foglalkozás esetén is lehet) gyakran otthonra is kap gyakorlatot. Az otthoni feladatokat a szülővel is átbeszéljük. Mindig kérjük, hogy segítsék a gyermeket a gyakorlatok elvégzésében, hiszen akkor tudunk eredményesen dolgozni, ha nem csak itt kapja meg a gyermek a szükséges ingereket. Amennyiben az otthoni feladatok nincsenek elvégezve, úgy nem tudjuk garantálni hogy a változás tartós is marad.

Ha bármilyen kérdésed van, ne habozz feltenni, és továbbra is bátorítsuk gyermekeinket a fejlődésre és kibontakozásra.

Köszönjük, hogy olvastatok, és hamarosan találkozunk a következő bejegyzésünkben!

Jelentkezzetek be megfigyelésre, hogy javaslatot tudjunk adni egyéni vagy csoportos foglalkozás választásáról! 😊