Stresszes világ, stresszes gyermek

Ahogyan az előző bejegyzésekből kiderült, a gyermekben is egyre több tényező válthatja ki a stresszt. Egy amerikai kutatás eredményeként közzétett statisztika szerint

a mai gyermekek 30%-a néz szembe az állandó stresszel, esetleg szorongással.

 

A Trükkös Békák Tanoda foglalkozásainak egyik fontos feladata, hogy megismertesse a gyermekeket bizonyos stresszcsökkentő szokásokkal, mindfulness (tudatossági) tevékenységekkel, melyek mindegyike nagyban elősegíti a személyiségük fejlődését, támogatja mentális egészségüket, fejleszti az önkontrollt, önbecsülést, valamint csökkenti az esetleges szorongást.

Mi az a meditáció?

Az egyik ilyen tudatossági gyakorlat a meditáció. Egy felnőttben egy meditáció során ugyan sokkal könnyebben tudatosítható, hogy lazítsa el az izmait, koncentráljon a légzésére és engedje el a gondolatait. De vajon hogyan tudjuk ugyanezt elérni a gyerekeknél? Hogyan tudunk egy kifejezetten gyermekeknek szánt meditációs gyakorlattal a gyerekek tudatára hatni?

Először is, határozzuk meg, mi is az a meditáció. Bár természetesen pontosan nem lehet definiálni, de ha szavakba kéne önteni, talán a következő gondolatok illenek hozzá a legjobban:

“Akár gyerekeknek, akár felnőtteknek, a meditáció olyan gyakorlat, amely nagy örömet és vigaszt hozhat az életedbe.”

vagy,

“A meditáció egy elme-test gyakorlat, amely edzi a tudatosságot és a fókuszt.”

Összességében tehát, a meditáció mindenképpen egy olyan tevékenység, mely segít javítani a figyelmet, megnyugtat, csökkentheti a stresszt, segíthet az önnyugalomban és elősegítheti a boldogságot.

Children’s Meditation Teacher Training Course – Heal Me Yoga Institute

Na de jöjjön az előbbi kérdésekre a válasz.

Hogyan tudnak meditálni a gyermekek?

Bár egy gyermek meditációja teljesen máshogy néz ki, mint egy felnőtté, a gyakorlatok alapvető céljai, funkciói megmaradnak, legyen szó akár légzőgyakorlatokról, irányított meditációról, vagy alvástörténetről. Ami a különbségeket illeti, a gyerekek talán jobban profitálnak az irányított képalkotásból, illetve az ő ülésük időtartama lényegesen rövidebb lehet, mint a felnőtteké.

A gyerekek meditációjába tehát mindenképp olyan elemek szükségesek, amelyek a gyermeki világhoz közel állnak, ezek pedig, a mesebeli elemek, melyeket könnyedén maguk elé tudnak vetíteni.

New Jerusalem: The Eternal Home Of Raptured And Resurrected Saints. Are ...

Miért jó egy gyermeknek, ha meditál?

A meditációval, a gyermek megtanulhatja:

1. Hogyan kell helyesen lélegezni.

Sokan már gyerekkorukban helytelenül (nem mélyen) lélegeznek. A meditáció segíthet megtanítani a jobb légzési szokásokat. A mély lélegzetvétel segít a koncentrációban és a relaxációban.

2. Hogyan kezelje a stresszt és a szorongást.

A meditáció segít az elme újbóli összpontosításában, és megnyugtatja a féktelen gondolatokat és a megrázó, stresszes érzelmeket.

3. Hogyan összpontosítson jobban.

A tudatossági meditáció különösen jótékony hatással lehet a fókusz javítására. Ez azért van így, mert jelentős figyelmet és tudatosságot igényel a jelenlétben maradás.

4. Hogyan lehet megnyugodni, és irányítani az összetett érzelmeket.

Gyakran előfordul, hogy a gyerekeket felpörgetik az erős érzelmek, és fogalmuk sincs arról, hogyan lehetne újra lecsillapodni. A meditáció segít központosítani az elmét, és nyugtató “párnát” biztosít a nehéz érzelmek számára.

5. Hogyan lehet jobban aludni.

A meditáció alkalmazása a gyerekek lefekvésénél, kiváló ötlet. A gyerekek lefekvés előtti meditációja segíthet nekik enyhíteni a pihenés során tapasztalt problémák egy részét. Sok gyermek túlságosan szorongónak, ijedtnek vagy energikusnak érzi magát ahhoz, hogy megfelelően felkészüljön az éjszakai alvásra. A lefekvés előtti meditáció tökéletes orvosság a csapongó elmére.

 

És egy bónusz kérdés:
Segít a meditáció az iskolában?

Igen, igen és igen. A meditáció bizonyítottan segít a gyerekeknek jobban összpontosítani és kevésbé elterelni a figyelmüket. Segít a figyelemben az órákon és tanulás közben. A meditáció javíthatja a memóriát is, és mentális és fizikai támogatást nyújt a gyerekek tanulásához.

 

Keresd bizalommal Tanodáinkat, hogy gyermeked is megismerhesse a meditáció rejtelmeit egy csodás foglalkozás keretén belül.

Meditáció Trükkös Békák módra: