Mi az a Moro-reflex?

A Moro-reflex bármilyen hirtelen és heves érzékszervi, veszély gyanúját keltő inger hatására aktiválódik. A reflex hatására csecsemőkorban a karok hirtelen széttárulnak, majd visszahúzódnak.


Ezt a szimpatikus idegrendszer aktivációja követi, amely stresszhormonok felszabadítását, fokozott légzést, emelkedő vérnyomást eredményez.


Meddig normális?

Normális esetben, 2-4 hónapos korban eltűnik és helyette a Strauss-reflex jelenik meg, amely a felnőttek ijedtségi reakciója.


Mi történik, ha mégis kiváltható a reflex a későbbiekben is?

Ha a reflexgátlás nem történik meg időben, az bizonyos érzékszervek túlzott érzékenységét okozhatja, amely azt jelenti, hogy egyes ingerekre a gyermek a vártnál hevesebben reagál. Ennek kétféle viselkedésbeli kimenetele következhet be az általános iskolás korban.

  1. Vagy visszahúzódó, félénk és bizalmatlan, a társaitól elzárkózó lesz,
  2. vagy ingerlékenysége révén erőszakos, agresszív, esetleg hiperaktív gyermekként viselkedik.

Ez a reflex, a többi reflexmaradvánnyal ellentétben nem csak a specifikus készségekre hat, hanem az érzelmekre is.


Hogyan vegyük észre szülőként, pedagógusként?

Hosszú távú fennállása esetén, a jelek, amiket észrevehetünk, hogy a gyermek rendszeresen, aggódik, szorong valami kis mértékű dolog miatt, kevés az önbizalma, bátortalan, félénk, esetleg hiperaktív és túl könnyen kifáradó ciklusok váltakozása van jelen a mindennapjaiban és az egyensúlyi képességeket igénybevételező helyzeteket (hintázás, libikóka, forgás) kerüli.


Mit tehetünk ellene?

A korrigálása érdekében az érzékelő rendszer fejlesztésére, az egyensúlyérzék erősítésére van szükség. Amennyiben gyermekén észleli a fent említett jeleket és úgy gondolja szüksége van segítségre, keresse fel Tanodánkat.