A markoló-szopó (tenyér) reflex és kereső-szopó reflex

A markoló-szopó reflex, mely a tenyér érintésére az ujjak összezáródását eredményezi és a kereső-szopó reflex, amely az arc/száj gyengéd érintésre, az inger irányába való fordulást és szopásra irányuló szájmozgást produkál, kapcsolatban állnak a táplálkozással.

1. Markoló-szopó reflex

Miben gátolja a gyermekeket?

A markoló-szopó reflex a tenyér és szájmozgások idegrendszeri kapcsolatából adódik, és a 2- 3. hónapos kor utáni fennállásánál nehézséget okoz a finommotorika alakulásában, a beszédben, hangképzésben.

Mit vehetünk észre?

Kívülállóként, a markoló-szopó reflex jelenléte az írás, rajzolás, illetve bármiféle fogással járó tevékenység végzése közbeni nyelv- szájmozgás alapján állapítható meg.

Mi a megoldás?

Korrigálása bizonyos tárgyak markolásával, elengedésével, illetve különböző ujjgyakorlatokkal történik. Ha tapasztalja a fentiek egyikét, keresse fel Tanodáinkat.

2. Kereső-szopó reflex

A kereső-szopó reflex életfontosságú szerepet játszik a csecsemő életében, hiszen a táplálkozással vonható párhuzamba.

Miben akadályozza a gyermeket?

A reflex visszamaradásának eredménye a száj körüli érzékenység fokozottsága. A szopó reflex gátolja a nyeléshez szükséges szájszervi mozgásokat, ami később indokolatlan nyáladzást és rendetlen táplálkozási szokásokat, beszéd- és hangképzéssel kapcsolatos problémákat von maga után. A reflex markoló reflexszel való viszonya (Babkin-reakció) miatt a kézügyességre is negatív hatással van.

Mit vehetünk észre?

Amit a pedagógus, vagy szülő észre vehet az ilyen típusú perzisztáló reflexeknél, hogy a gyermek esetleg sokszor rendetlenül étkezik, nyeléskor a nyelv hangsúlyosan előre mozdul, nyáladzik, mindig rág valamit, esetleg problémája van a beszéddel, kiejtéssel, rossz kézügyességgel rendelkezik.

Mit tehetünk?

Korrigálására kifejezetten reflexgátló program szükséges. A tünetek észlelése esetén keresse fel Tanodáinkat bizalommal.