Az utóbbi években a digitális eszközök, például okostelefonok, táblagépek és számítógépek egyre inkább részei lettek a gyermekek mindennapjainak. Azonban fontos megérteni, hogy a túlzott képernyőidőnek jelentős negatív hatása lehet a gyermekek idegrendszerére, viselkedésére és a tanulásra. Az iskola megkezdésével fontosnak tartottuk, hogy felhívjuk a figyelmet ezekre a következményekre.

❗️Az idegrendszeri hátrányokról:

A tudományos kutatások számos kockázatot azonosítottak, amelyekkel a gyermekek szembesülhetnek a túlzott képernyőhasználat miatt:

 1. Csökkent koncentráció:

• Távolsági látás: A képernyő közelről való nézése (amit például telefonnal vagy számítógéppel teszünk) a szemünknek nehézséget okoz a távolsági látásra való gyors átálláshoz. Ezután, ha a gyermek hosszú ideig a képernyőre koncentrál, akkor amikor távoli dologra kell koncentrálnia (például táblára az iskolában), az nehezebb lehet.

• Figyelemelterelés: A digitális tartalmak, például játékok és videók gyakran sok ingert és gyors váltakozást tartalmaznak. Ez túlzott figyelemtereléshez vezethet, és nehezítheti a hosszú távú koncentrációt, például tanulás közben.

2. Alvászavarok:

• Kék fény: A digitális képernyők kék fényt bocsátanak ki, ami gátolja a melatonin nevű alvási hormon termelődését. Ezáltal a gyerekek könnyen elalvási problémákkal küzdhetnek, ha késő estig képernyőznek.


• Alvászavarok: A túlzott képernyőzés késleltetheti az alvást, és az alváshiány számos negatív hatással járhat, beleértve a koncentráció csökkenését és a hangulati ingadozásokat.

3. Szociális képességek hiánya:

• Személyes interakciók hiánya: A túlzott képernyőidő csökkentheti a valós életben történő személyes interakciók mennyiségét, ami fontos a szociális készségek kifejlődése szempontjából.


• Kommunikációs nehézségek: A hosszú ideig tartó digitális kommunikáció (például chat vagy közösségi média) nem fejleszti ugyanazokat a személyes kommunikációs készségeket, mint a személyes találkozások.

4. Fizikai egészségproblémák:

• Ülő pozíció: A hosszú ideig tartó ülő pozíció és a képernyő előtt való rossz testtartás hozzájárulhat a hátfájáshoz, nyaki fájdalmakhoz és egyéb fizikai problémákhoz.


• Mozgásszegény életmód: A túlzott képernyőidő a testmozgás hiányával járhat, ami egészségügyi problémákat és elhízást eredményezhet.

✅Az egészséges alternatívák:

Szerencsére vannak pozitív alternatívák, amelyek segíthetnek az idegrendszer fejlődésében és a tanulás támogatásában:

1. Szabadtéri játékok: A szabadtéri játékok segítik a fizikai aktivitást és az agy fejlődését.

2. Olvasás: A könyvek olvasása, vagy akár hallgatása, serkenti az agy kreativitását és nyelvi készségeit.

3. Kézművesség: A kézművesség és alkotás segíthetnek a finom motoros készségek fejlesztésében és a kreativitás ösztönzésében.

4. Zenehallgatás: A zenehallgatás pozitívan befolyásolhatja az érzelmi és szellemi fejlődést.

5. Sport és mozgás: A rendszeres testmozgás serkenti az endorfinok felszabadulását és javítja a hangulatot.

❗️Fontos, hogy szülőként tudatában legyünk annak, hogy a képernyőzésnek az idegrendszerre gyakorolt hatásai vannak. Az egyensúly megtalálása a képernyőzés és az azt kiváltó tevékenységek között lehet a kulcs a gyerekek egészséges fejlődéséhez.

✅A Trükkös Békák Tanoda szemszögéből, az elfogadható időintervallum bármiféle képernyőzésre, az az időszak, amikor másnap nincsen iskola, tanulás. Pl. péntek délután/szombat.

❌ Amikor másnap iskola van, kerülendő a TV nézés, telefonozás, tabletezés, és bármi egyéb kütyü használata.

✅ Az idegrendszeri fejlődés és tanulás támogatása érdekében ösztönözzük gyermekeinket az aktív tevékenységekhez és a változatos szabadidős tevékenységekhez! Képernyőzés helyett olvassunk egy mesét, hallgassunk zenét, kreatívkodjunk, mozogjunk a szabadban.

Köszönjük, hogy olvastatok, és bízunk benne, hogy ez a bejegyzés segített jobban megérteni a képernyőzés negatív idegrendszeri hatásait.